svētdiena, 2012. gada 18. novembris

Kā rakstīt cv

Parasti cilvēki, kuri pirmo reizi meklē darbu ar cv, viņiem rodas jautājums, kā rakstīt cv? Cv noteikti nevajadzētu pārlieku pārspīlēt par to, ko Jūs mākat, taču ne vienmēr ir jāraksta taisnība par to, ko Jūs mākat patreiz, jo ir lietas, kuras var ātri apgūt, piemēram, izlasot teorētisko informāciju vai izejot dažu dienu kursu, kurās Jūs pilnībā sagatavos. Es nezinu vai mans cv rakstīšanas stils ir pareizs, taču 80 % gadījumā no sūtītajiem cv esmu saņēmis atbildi un tādā veidā arī dabūjis darbu, kas man patiešām patīk. Nav noslēpums, ka daudziem darba devējiem ir svarīgi, lai Jums būtu darba pieredze, taču ir neliela nianse, ka daudziem iegūtā izglītība, kura ir saistīta ar darba piedāvājumu, citreiz izrādās pat svarīgāks iemesls. Piemēram, cilvēks, kurš tiko ir pabeidzis mācīties un ieguvis bakalaura grādu vai maģistra grādu, viņam dažreiz ir daudz lielāka iespēja atrast darbu nekā cilvēkiem vecumu grupā no 35 uz augšu. Pirmkārt, tikko pabeidzis mācības, students ir ar svaigu galvu un zināšanas nekur nav pazudušas, otrkārt cilvēks ir jauns un varbūt ne tik prasīgs pret algu, jo nav darba pieredzes un uz karjeras kāpnēm ir gandrīz pašā apakšā.


Tātad, kā rakstīt cv, lai Jums atbildētu uz vēstuli. Noteikti ir nepieciešams norādīt visus datus par Jums, vārds, uzvārds, personas kods, telefons, e-pasts. Jānorāda iegūtā izglītība, kā arī var norādīt izglītību, kura vēl nav iegūta, bet patreiz mācieties. Kā arī var norādīt skolas jeb kursus, kuros ir iegūti kaut kādi sertifikāti vai apliecinoši dokumenti par zināšanām. Protams, nav vērts norādīt, ka esat ieguvis papildus izglītības dokumentu par dzīvniekiem, ja sūtat cv par darba piedāvājumu elektriķim. Cv nav vērts norādīt visu, ja tas nav par tēmu. Noteikti vajadzētu norādīt arī valodas prasmes un, protams, būtu labi, ja tādas tiešām arī būtu.

Kā rakstīt cv saistībā ar valodu prasmēm?
Piemēram, man valodas prasmes nekad nav bijušas labas, taču es saprotu, ko man saka, māku lasīt, bet problēmas ir rakstīt un runāt, tādēļ es norādīju, ka valodas prasmes man ir apmierinošas. Savā ziņā ķeksīti var ievilkt, jo valodas zini, varbūt ne tk labi, taču vismaz primitīvi. Pie iegūtās izglītības var norādīt arī autovadītāja apliecību, ja tāda ir iegūta, jo daudziem darba devējiem arī tas ir svarīgi. Mūsdienās vispār autovadītāja apliecība ir svarīga. Pēdējā punktā, noteikti vajadzētu aprakstīt pieredzi saistībā ar piedāvāto darbu. Citreiz, ja ir prasīts pievienojiet arī motivācijas vēstuli, kādēļ tieši vēlaties strādāt šajā darba nozarē. Motivācijas vēstule arī daudz, ko var ietekmēt.

Kā rakstīt motivācijas vēstuli?
Principā jāraksta sakumā ir tas, kādēļ vēlaties šo amatu. Pēc tam variet aprakstīt arī savu pieredzi šajā amatā, variet minēt savu izglītību un kādēļ to ieguvāt, respektīvi, ka Jums tas viss ļoti interesē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru