piektdiena, 2009. gada 20. novembris

Kā uztaisīt ābolu sidru mājas apstākļos?

Es Jums pastāstīšu, tā aptuveni, kā varētu tikt pie paša radīta ābolu sidra. Tātad pirmā lieta, kas nepieciešama ir āboli. Tātad iztecina sulu no āboliem pēc vecajām metodēm, karsējot uz plīts vai krāsns. Zinu ka agrāk bija tāds katls ar caurulīti un trīs korpusiem. Vienā korpusā ielēja ūdeni, tas bija apakšējais korpuss, otrais korpuss bija pa vidu un tas bija tukšs, jo paredzēts sulai kur krāties un tecēt pa caurulīti. Trešajā korpusā sameta ābolus. Tvaika iespaidā rodas sula, kas krājas vidējā korpusā un tek pa caurulīti kādā traukā. Teorētiski domāju, ka šādas sistēmas ir vēl nopērkamas, taču praktiski, pats var arī pagatavot kaut ko līdzīgu, vajag tikai labu fantāziju un vēlmi.

ābolu sidrs ar kanēli


Kad sula ir izspiesta kā jārīkojas tālāk, lai uztaisītu ābolu sidru?

Ir vajadzīgs trauks kurā mēs gatavosim sidru. Tātad vajadzētu kādu piecu litru stikla burku. Tādas burkas ir iespējams nopirkt vīna veikalos vai kādā saimniecības veikalā. Šī lielā burka, ir kārtīgi jāizmazgā ar verdošu ūdeni pirms lej iekšā izspiesto ābolu sulu. Kad sula ir ielieta stikla burkā, atliek pievienot tai cukuru un nedaudz vīna raugu. Uz piecu litru burku cukurs jāpievieno aptuveni viens kilograms, un raugs ne vairāk kā puse no iepakojuma. Tad visu sastāvu kārtīgi izmaisa.


ābolu sidrs


Pašās beigās, jāpanāk efekts, lai gaiss netiktu iekšā, bet tiktu ārā. Šādu efektu mēs panākam izveidojot speciālu aizbāzni. Var paņemt izveidot koka tapu, izurbt vidū caurumu. Caurumā ievietot plastmasas caurules vienu galu. Koka tapu iebāž burkā, visticamāk, ka būs nepieciešama āmura palīdzība. tad paņem sveci, un aizlej ar sveķiem tās vietas kur varētu būt gaisa piekļuve. Visticamāk apkārt izurbtajam caurumam, kur ievietota caurulīte un apkārtējā kontūra koka tapai. Kad tas ir izdarīts, paņem otru kaut kādu burku ar ūdeni un šajā otrā burkā ievieto plastmasas caurulītes otru galu. Tādā veidā esam panākuši, ka gaiss netiek iekšā, bet tiek ārā.


Tad gaidām, kamēr sakrājas daudz nogulsnes burkas apakšā. Apmēram 1-2 nedēļas. Taisām burku vaļā. Izfiltrē sidra šķidrumu un ielej atpakaļ stikla burkā aiztaisot kārtīgi visus caurumus un ievietojot plastmasas caurulīti otrā burkā. Filtrēšana nozīmē, ka atbrīvojamies no nogulsnēm. Pēc tam atkal atstāj uz kādām divām nedēļām vai ilgāk. Tas ir pēc vēlēšanās cik stipru grib. Beigās sanāk lielisks sidrs, kuru būs prieks nobaudīt pašiem kā arī draugiem un paziņām. Paša gatavots produkts vienmēr ir garšīgs kā arī dārzā audzēti āboli ir daudz veselīgāki bez ķīmijas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru