otrdiena, 2011. gada 17. maijs

Karmas jēdziens

Cilvēks pats veido savu karmu. Karma patiesībā ir izvēlēta rīcība, taču katram cilvēkam ir iespēja izvēlēties savu rīcību, taču katrai izvēlei nāk līdzi arī sekas. Karmas jēdziens ir arī sastopams gramatā "Bhagavad Gītā". Hinduīsmā karma ir darbības un pretdarbības mehānisms. Hinduisti uzskata, ka karma tiek radīta četros veidos: ar domām, vārdiem, darbībām un darbībām, kuras veic citi cilvēki pēc mūsu lūguma.

Hinduismā pastāv trīs karmas veidi: Sanchita - iepriekšējās dzīves uzkrātā karma. Prarabdha - karma, kura parādās cilvēka pašreizējā dzīves laikā. Kriyamana - visa karma, kura tiek radīta pašreizējā dzīvē. Šis karmas veids veido arī cilvēka nākotni.

Karma Džanismā tiek uzskatīts kā dabisks mehānisms. Pēc būtības, no ārpuses nevienam nevajadzētu iejaukties. Džanisti uzskata, ka nevienlīdzība, ciešanas un sāpes ir pierādījums karmas eksistencei. Džanisti uzskata, ka jebkurš savu karmu var pārveidot. Budismā karma tiek veidota no nodomiem. Buda izdala divus karmas veidus, kur viens no tiem ir purānakarmma un navakamma. Purānakamma ir pagātnes karma, kura jau ir iepriekš izveidota. Navakarmma ir tagadnē veidota karma. Cilvēks vienmēr saskaras arī ar pagātnes karmu. Ir zināmi pieci cēloņu mehanismi, karmas veidošanai. Kamma Niyama ir personas rīcības sekas, Utu Niyama ir sezonālās izmaiņas un klimats, Biija Niyama ir iedzimtības likumi, Citta Niyama ir prāts un griba, Dhamma Niyama ir dabas tendences radīt perfektu ideālu.

Budismā karma pasiprina vai palielina fiziskos rezultātus, kuri sekotu noteiktai darbībai un ietekmē tieši morālo jomu. Buda uzskata, ka slimības ir saistītas ar karmu, bet tas nav vienīgais iemesls.

Spiritismā karmas galvenā loma ir tāda, ka tā nosaka, kā cilvēkam būtu jādzīvo un garīgas vai fiziskas nepilnības kā arī nelaimīga dzīve ir karmas noteikta. Karma tiek uzskatīta par psiholoģisku fenomenu, kas norisinās iepriekš paredzami. Daudzi budisma piekritēj, mūsdienās, kritizē karmas jēdzineu, jo šo jēdzienu var izmantot, lai attaisnotu rasismu vai ekonomisko nevienlīdzību.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru