piektdiena, 2017. gada 24. februāris

Akciju pārdošana biržā - grindeks vērtspapīri

Pirms kāda laika biju iegādājies Grindeks akcijas. Iegādāšanās brīdī vienas akcijas cena bija 4.16 Euro. Tajā laikā tā bija pietiekoši zema cena, lai būtu vēlme nopirkt Grindeks akcijas. Pēc kāda mēneša nokrita vel zemāk, līdz 4 Euro par akciju. Zināju, ka cena kāps. Mana prognoze bija, ka cena pieaugs nedaudz virs 5 Euro par vienu akciju, taču tas tomēr nenotika. Ja vēl kādu mēnesi pagaidītu, varbūt tas tā arī notiktu, taču nolēmu neriskēt un visas akcijas pārdot kamēr ir iespēja gūt peļņu. Pārdevu Grindeks vērtspapīrus par cenu 4.7 Euro. Kā redzams, tad nenorēķinot nost komisijas maksu un nodokļus, tad viena akcija nesa peļņu 0,54 Euro. Kopā sanāca tīri laba summa.

Grindeks vērtspapīru kurss 4.700 Eur


pārdot grindeks akcijas


Neliela informācija tiem, kuri vēlas pamēģināt tirgoties ar vērtspapīriem.
Vēlējos pārdot visus vērtspapīrus vienā piegājienā. Izveidoju pieprasījumu norādot vērtspapīru skaitu un cenu par vienu vērtspapīru, kuru vēlos saņemt. Pieprasījums tika apstiprināts un tika ievietots rindā. Pēc divām dienām skatos, ka no izveidotā pieprasījuma ir pārdotas akcijas, taču ne visas. Tas man bija pārsteigums, jo kā zināms, par katru pirkšanas un pārdošanas operāciju ir jāmaksā komisijas maksa. Paveicās, ka nākamā dienā tika pārdotas atlikušās akcijas un tiku cauri ar divām pārdošanas operācijām. Par abām vērtspapīru pārdošanas operācijām maksāju atsevišķi, kas, protams, ir dārgāk nekā, ja visas akcijas tiktu pārdotas vienā piegājienā.
Tad nu no visa šī es sapratu tā, ka jo vairāk vērtspapīru jūs vēlaties pārdot, jo grūtāk tas būs izdarāms vienā pārdošanas operācijā. Līdz ar to arī komisijās būs jāmaksā daudz vairāk. Tāpēc vienmēr pērkot un pārdodot akcijas ir jāierēķina visas aptuvenās komisiju maksas un nodokļi, lai saprastu cik ir iespējams nopelnīt uz konkrēto darījumu.

Kopējie mani iespaidi par vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu ir diezgan pozitīvi. Labs veids kā gūt labu peļņu ar noteikumu, ka ir lieki naudas līdzekļi, kurus ir iespējams ieguldīt uz nenoteiktu laiku. Ir sava veida azarts un gandarījums par katru veiksmīgo pārdošanas operāciju. Lai gūtu peļņu var ieguldīt gan ilgtermiņā, gan arī īstermiņā. Ir jāmāk paredzēt vērtspapīru cenu svārstības, kuras ietekmē daudz un dažādi faktori. Viens no vērtspapīru cenu svārstību faktoriem ir valūtu kurss.


Pagaidām es šajā jomā vēl esmu iesācējs, taču tas viss ir ļoti interesanti un es ceru, ka nākotnē, kad pieredze būs jau lielāka, sākšu darboties arī ārvalstu biržās, kur apgrozījums un risks ir daudz lielāks un līdz ar to arī lielāka peļņa. Latvijas birža ir diezgan stabila un gausa. Izmaiņas vērtspapīru cenu svārstībās ir ļoti mērenas. Tie, kuri vēlas pamēģināt, ieteiktu sākumā to darīt ar Grindeks vai Olainfarm vērtspapīriem. Olainfarm ir viens no retajiem uzņēmumiem, kurš izmaksā arī dividendes kā rezultātā ir iespēja gūt dubulto peļņu. Ja ir vēlme iegādāties akcijas nākamajā nedēļā, tad ieteiktu nopirkt Valmieras stikla šķiedras akcijas. Domāju, ka vienas akcijas cena 2.9 vai 3 Euro būtu tīri labs ķēriens. Es domāju, ka pēc tam būs iespēja pārdot par aptuveni 3.2 - 3.5 Euro par vienu vērtspapīru. Uz mazu skaitu vērtspapīriem nekas daudz nesanāks peļņas ziņā, taču nopelnīt var.

Vai ir vērts investēt naudu?

Ja ir vēlēšanās investēt naudu, tad darījumi ar vērtspapīriem noteikti būs labs veids kā pelnīt. Latvijā birža ir diezgan stabila un riski ir salīdzinoši zemi. Pasaules biržā ieguldīt naudu ir daudz riskantāk, jo cenu svārstības ir daudz neparedzamākas, kā arī uzņēmumi nav pazīstami. Savukārt uzņēmumi, kuri darbojās Latvijā ir pazīstami un uzreiz ir skaidrs kāda ir to peļņa un cik liels risks ir ieguldīt naudu konkrētā uzņēmuma vērtspapīros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru