sestdiena, 2016. gada 5. marts

Atsauksmes par mikrouzņēmumu

Maziem uzņēmumiem ir izdevīgi dibināt mikrouzņēmumu, taču darba ņēmējiem tas diezko izdevīgi nav. Pats esmu strādājis mikrouzņēmumā un manas atsauksmes par mikrouzņēmumu ir ļoti negatīvas. Sākumā, kad noslēdz līgumu viss liekās, ka ir kārtībā, bet, kad sāc interesēties par nodokļiem, kurus vajadzētu maksāt izrādās, ka nemaz viss nav tik ideāli. Es divus gadus nostrādāju mikrouzņēmumā, kur par pusotru gadu netika maksātas apdrošināšanas iemaksas. Kā zināms, tad darba stāžs tiek pieskaitīts tikai par tiem mēnešiem par, kuriem tiek veiktas apdrošināšanas iemaksas. Manā gadījumā es esmu pazaudējis pusotru gadu darba stāžu. Kā zināms, tad par katru nostrādāto gadu pie pensijas pieliek zināmu naudas summu. Man ne tikai netika pieskaitīts pusotrs gads darba stāža, bet vēl papildus netika veiktas vispār nekādas iemaksas pensijas fondā. Protams, viss nedaudz mainījās, kad tika izrādīta interese par to kādēļ par mani netiek maksāti nodokļi. Par kaut kādiem pabalstiem vispār praktiski var aizmirst, ja šāds mikrouzņēmums par Jums nemaksā nodokļus. Ja arī tiek veiktas iemaksas pensijas fondā, tad jebkurā gadījumā pabalsti, kurus var saņemt ir ļoti mazi.

atsauksmes par mikrouzņēmumu

Lūk neliels piemērs, kāda ir atšķirība starp SIA un mikrouzņēmumu.

SIA
Darba alga mēnesī 720 Euro bruto
mēnesī 513,44 Euro neto
Nodokļos par Jums samaksā 315 Euro
Vecāku pabalsts ir 432 Euro
Slimības pabalsts 576 Euro

Mikrouzņēmums
Darba alga 720 Euro mēnesī (neto)
Nodokļos par Jums samaksā 62,12 Euro
Vecāku pabalsts ir 87,95 Euro
Slimības pabalsts ir 117,26 Euro

Ja mēs salīdzinām SIA un mikrouzņēmuma skaitļus, tad ir skaidrs, ka uz mikrouzņēmumu labāk nedoties uzsākt savas darba gaitas. Bez tam mikrouzņēmumos pārsvarā var aizmirst par veselības apdrošināšanām un citiem bonusiem. Aizejot strādāt uz mikrouzņēmumu tā bija mana lielākā kļūda. Otru reizi nekad šādu kļūdu es nevelētos pieļaut. Manas atsauksmes par mikrouzņēmumu ir tādas, ka pats nevēlos tādā vairs strādāt un arī citiem neiesaku, ja vien ir šāda iespēja. Nostrādājot visu mūzu mikrouzņēmumā vecumdienās, kad būs jāsaņem pensija Jūs man liekās nezināsiet kā nomaksāt rēķinus pat par vienistabas dzīvokli.

4 komentāri:

  1. Kas tev traucē samaksāt algas starpību starp SIA bruto un neto jeb tos vairāk kā 200 eur pašam,strādājot mikrouzņēmumā?? skopumus vai stulbums?
    Tad kopā par tevi nodokļos būs samaksāti ap 270 eur mēnesī, kas faktiski ir tas pats!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu var jau maksāt, bet te vairāk iet runa par to, ka SIA strādāt ir izdevīgāk nekā mikrouzņēmuma. Ja vēl ņem vērā, ka pašam jāmaksā nodokļi, lai būtu SIA nodokļu līmenī.

      Dzēst
  2. Kurš Tev liedz taisīt uzkrājumus un pirkt apdrošināšnas polises?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Neviens to nav aizliedzis darīt, bet kāpēc tas būtu jādara pašam, ja SIA uzņēmumos tas viss jau tiek izdarīts un peļņa ir daudz lielāka? Es domāju, ka vajadzētu padomāt loģiski, kā Jums šķiet? Vai tikai Jums nav saistība ar mikrouzņēmumu?

      Dzēst