ceturtdiena, 2013. gada 28. februāris

Top 10 filma - top ten films

Pēdējo gadu laikā esmu redzējis ļoti daudzas filmas dažādos žanros un ir dažas, kuras uzskatu par pietiekami labam, lai pēc kāda laika tās noskatītos vēlreiz un ieteiktu noskatīties arī citiem. Gaume, protams, katram ir savādāka, taču šis top 10 tiek veidots pēc maniem kritērijiem un tām filmām, kuras esmu redzējis. Katram vienmēr ir kāda filma, kura ilgi paliek atmiņā un tas nozīmē, ka šādu filmu ir bijis vērts redzēt. Principā top 10 tiek veidots balstoties uz sižetu un uz to, cik reālistiska ir bijusi filma un cik ļoti viņa man ir patikusi. Sakārtot filmas pēc tā cik viņa ir patikusi nav nemaz tik vienkārši, jo grūti ir izšķirties, kura ir labāka par citu.

Top 10 filma - top ten films:

1. Lilja 4-ever - šo es redzēju pirms pāris gadiem, taču ilgi lika aizdomāties. Sižets ļoti reāls un pielīdzināms mūsdienu problēmām par to, kā meitenes kļūst par prostitūcijas upuriem braucot strādāt uz ārzemēm. Viņām tiek sasolīts tik daudz, ka ir grūti atteikties, taču aizbraucot prom no valsts, reālā situācija ir pavisam cita un darba uzdevums arī. Skumjš stāsts par to, kā jauna sieviete kļūst par preci, kurai ir jāsniedz pakalpojumi. Iespējams, ka viņas liktenis būtu savādāks, ja viņas māte nebūtu šo jauno meiteni pametusi un viņai nenāktos domāt par to, kā nopelnīt naudu, lai paēstu. Meitenei diemžēl neviena cita nebija, kurš varētu finansiāli palīdzēt.


2. Все умрут,а я останусь - stāsts par jauniešu ik dienas dzīvi skolā, par to kā veidojās savstarpējās attiecības un ar kādiem līdzekļiem jaunieši vēlās kļūt pamanāmi, arī tie, kuri nenāk no tik turīgām un labvēlīgām ģimenēm. Stāsts ir savā ziņā arī par draudzību un nodevību, par jauniešu brutalitāti, kura izpaužas katru dienu ejot uz skolu.  Principā filma attēlo skolas dzīvi un par lietām, kas notiek ārpus skolas.

3. Remember me - šī filma ierindojas top 3, jo stāsts jeb sižets bija pietiekami saistošs, kā arī diezgan kvalitatīvs materiāls. Patika filmas doma par to, ka dzīvo dzīvi, kaut kas notiek, taču tu nekad nevari zināt, kad var būt pēdējā diena un tad kad tu vēlies kaut ko mainīt no sirds savā dzīvē, tu to vari nepaspēt, jo esi pārāk ilgi iepriekš gaidījis. Filma liek aizdomāties par to, ka dzīve ir pārāk īsa un ar tevi var notikt jebkurā brīdī jebkas, tādēļ pēc iespējas vajag izmantot katru brīvo laiku un dzīvot to tā, lai pēc tam nevajadzētu nožēlot, ka kaut kas tomēr nav izdarīts vai paspēts.

4.Shutter island - interesants sižets, kuru tā īsti līdz galam nevar izprast. Principā filmas beigas var saprast divejādi un katrs tās var uztvert pa savam. Filmā spēlē pazīstamais aktieris Leonardo DiCaprio. Viņš nonāk uz kādas salas, kur viņš tēlo detektīvu, taču uz šīs salas atrodas kāda interesanta iestāde, kura nodarbojās ar cilvēku smadzeņu skalošanu. Arī šī filma lika nedaudz padomāt pēc noskatīšanās.

5, Thirteen - stāsts par kādu trīspadsmit gadīgu meiteni, kuras dzīve mainās par 180 grādiem, jo viņa vēlās kļūt populāra un tusēties tieši ar šāda tipa cilvēkiem, tādā veidā aizmirstot par saviem īstajiem draugiem un nonākot pie secinājuma, ka ir jāizvērtē to, kuri ir tavi draugi un, kuri ir tikai cilvēki ar kuriem kopā vari izklaidēties, taču nekad nebūs tavi draugi un viņi tevi pat var arī nodot, piekrāpt.

6. Disturbia - Šo filmu var ierindot top 6, žanrs ir daļēji komēdija, daļēji drāma. Interesants stāts par kādu puisi, kuram tiek uzlikts mājas arests ar policijas kontroli. Sēžot mājās aiz neko darīt viņš sāk novērot kaimiņus. Taču viņš uzzin par kādu kaimiņu kaut ko tādu, ko varbūt nevajadzēja. Filma liek nedaudz pasmieties, taču nobeigums ir pietiekami nopietns.

7. Project x - filmu ierindoju top 7, sižets varbūt nebija tik saistošs, taču patika tas, ka tika uzrīkota nenormāli laba ballīte, kā arī filmas mūzika tika izvēlēta diezgan saistoša. Visa tā filmas doma bija tīri interesanta. 

8. Люди там - cilvēki tur - šo filmu noteikti vajadzētu iekļaut top 10, jo tā labi attaino dzīvi mikrorajonos, kur notiek dažāda veida krimināldarbības. Patika filma tāpēc, ka filma ir filmēta Latvijā un tas kā viss sižets tika atspoguļots no režisora skata punkta. Šo filmu es pat biju aizgājis skatīties uz kino un gaidīju ar nepacietību, katrā ziņā vīlies neesmu un man patika. 

9. Eight days to live - filma par izdzīvošanu, par to kā jauns puisis dodās izbraucienā un pazūd. Visi viņu meklē un uztraucās. Filmas laikā tiek likti kadri pa kadram, lai saprastu, kas ar puisi ir noticis un vai viņam var vēl palīdzēt.

10. Kidulthood - noteikti gribēju iekļaut šo filmu top 10. Varbūt tagad viņa man vairs nešķiet tik saistoša kā agrāk, taču esmu redzējis viņu trīs reizes un principā ar šo filmu varētu teikt, ka aizsākās mana interese par drāmām un tāda veida tipa filmām, kurām ne vienmēr ir laimīgas beigas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru