sestdiena, 2011. gada 30. aprīlis

Bērzu sula un tās pagatavošana

Bērzu sula ir atspirdzinoš dzēriens karstajā vasarā. Pats labākais ir tas, ka bērza sulu var iegūt pilnīgi par brīvu jebkurš. Atliek atrast daudz maz sakarīgu bērzu un tecināt sulu. Bērzu sulas tecināšana var aizņemt nedaudz laika. Aptuveni stundā varētu notecināt vienu litru. Pēc bērzu sulas tecināšanas būtu lieliski, ja to sagatavotu pirms iepildīšanas pudelē. Citi dzer tīru bērzu sulu, taču man patīk tomēr nedaudz saldāka un ar nedaudz labāku garšas sajūtu. Bērzu sulā var iemest dažas rozīnes, cukur, lai sula būtu saldāka, citrona, apelsīna miziņas. Bērzas sulas uzglabāšanai ļoti labi noder parastās minerālūdens pudeles jeb limonādes pudeles. Tad, kad bērza sulas pilda pudelēs tām tiek pievienotas rozīnes. Cukuru var bērt aptuveni uz diviem litirem piecas karotes. Taču tas katram ir jāskatās atsevišķi cik saldu bērza sulu katrs vēlās. Citrona vai apelsīna miziņas kalpo kā aromatizatori. Pēc bērza sulas iepildīšanas pudelēs, tām ir jānostāv nedaudz pagrabā vai kādā citā vēsā vietā.
Nav vērts iet uz tirgu un pirkt bērza sulu. Tirgū bērza sulas cena ir 0,60 ls. Kādēļ maksāt naudu, ja pats var tecināt cik vien katrs vēlās. Protams, ka bērzu sulu tecināšana aizņem daudz laika, taču tecinot sulu no vairākiem bērziem vienlaicīgi, sula ātri satek. Bērza sula ir diezgan laba veselībai. Viss, kas ir dabīgs ir labs. Kad bērzu sula ilgāk nostāv var iegūt bērza sulas vīnu. Bērzu sulas vīns gan ir ļoti vājs, taču lielos daudzumos dzerot var dabūt efektu. Kā zināms rugšanas procesā cukurs rada alkoholu. Bērza sulā pievienotās rozīnes un cukurs veicina rūgšanu.

1 komentārs:

  1. Nesen vienā no portāliem bija rakstīts, ka ārzemnieki neizprot latviešu aizraušanos ar bērzu sulām. Katrā ziņā man neliekas tas nekas ekstraordinārs. Sulas ļoti garšīgas un spēcinošas.

    AtbildētDzēst