sestdiena, 2009. gada 31. oktobris

Tumbas kvalitātes parametri

Pērkot skaņas aparatūru ir vienmēr jāzina, ko tu pērc un kādas ir Jūsu vēlmes. Jāzina aparatūras parametri un jāzina ar ko salīdzināt. Pirmais, kas būtu jāskatās ir tumbu jauda ko mēra watos. Visiem jau ir skaidrs, jo lielāka jauda watos, jo labāk. Jaudīgas tumbas klausoties klusām skaņa būs ļoti labā kvalitātē. Taču ja pirksiet tumbas ar ne pārāk lielu jaudu, un pārsvarā klausāties mūziku skaļi, tad kvalitāte nebūs tā pati labākā.

Otrais, parametrs, kas būtu jāņem vērā ir Omi. Jo vairāk omi tumbai, jo tā paredzēta klausīties skaļāk un būs kvalitatīvāka skaņa. Omi principā iespaido tīri tos, kam patīk klausīties mūziku ļoti skaļi. Vēlams pie pastiprinātāja slēgt atbilstošas omu tumbas. Ja pastiprinātājs ir 4 vai 8 omi, tad tumbām vajadzētu būt tieši tādām pašām. Pretējā gadījumā var rasties tehniski bojājumi.

Tumbu jaudu iedala minimālajā jaudā un maksimālajā. Jūs, kad pērkat tumbas un tur ir rakstīts piemēram 300 Watt., reāli šāda jauda nebūs, jo tā ir maksimālā jauda. Tas nozimē, ka tumba ir uzgriesta maksimālā skaļumā, skaņa nav tīra. Tādēļ vajadzētu lielāku uzmanību pievērst minimālajai jaudai.
Trešais parametrs, kas būtu jāņem vērā ir jūtība jeb apzīmē ar db. Tas ir diapazons, kādā skaņa var skanēt. Diapazons iedalās no ļoti augstiem toņiem līdz ļoti zemiem toņiem. Tātad tumbas jūtība ir labāka, ja db ir lielāks cipars. Reāli dzīvē, veikalu plauktos esmu redzējis maksimāli 90Db taču domāju, ka profesionālai tehnikai šis cipars varētu būt lielāks.

Ceturtais parametrs, kas būtu jāņem vērā ir joslu skaits. Joslu skaits nozīmē, ka tumbas skaļruņi ir sadalīti pa sekcijām un katra sekcija atskaņo savu diapazona skaņu. Tātad, jo lielāks joslu skaits, jo labāk. Jo katra skaļruņu sekcija būs piemērota savam skaņas diapazonam.


Protams, ne vienmēr attaisnojās tas, ka lielākais ir labākais. Ir gadījumi, ka mazāka izmēra tumbas var būt daudz kvalitatīvākas un jaudīgākas kā lielās tumbas, visu tomēr izsaka parametri un jauda.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru