trešdiena, 2016. gada 14. septembris

Peļņa no akcijām un dividendēm

Kā jau iepriekš biju rakstījis, tad pēdējā laikā esmu veltījis pastiprinātu uzmanību vērtspapīru pirkšanai un pārdošanai, kā arī peļņai no dividendēm. Pirms nepilna gada bija nopircis Latvijas gāzes akcijas. Tajā laikā cena par vienu akciju bija pietiekoši laba. Tā kā Latvijas gāze vēl izmaksā dividendes par katru akciju, tad sapratu, ka šis darījums būs ar ļoti zemu risku iekļūt mīnusos.
Pagāja nepilns gads un pienāca laiks, kad Latvijas gāze visiem akcionāriem izmaksā dividendes. Arī es biju šo akcionāru vidū. Saņemot dividendes es šīs akcijas uzreiz ieliku pārdošanā, jo atnāca vēstule par to, ka Latvijas gāzes uzņēmums tiek dalīts divās daļās. Uzreiz bija skaidrs, ka drīzumā ir gaidāma straujš vērtspapīru cenu kritums. Šī prognoze, protams, piepildījās. Vērtspapīrus paspēju pārdot par labu cenu, lai gūtu peļņu no konkrētā darījuma. 

Kopumā tika investēti 920 Euro, no kuriem aptuvenā peļņa bija 170 Euro + investētie 920 Euro. Kā redzams, tad pelnīt ar vērtspapīriem nav nemaz tik sarežģīti. Galvenais noteikums ir, lai būtu ko investēt. Jo vairāk investēsiet, jo lielāka būs peļņa. Peļņas ieguvums nemainās, vai pērkat vienu akciju par 9 Euro vai vienu akciju par 4 Euro. Galvenais ir pārdot par lielāku cenu, nekā nopirkāt. 

Pirms aptuveni mēneša Grindeks akciju varēja nopirkt par 4 Euro, kas šī brīža situācijā ir ļoti zema cena. Šobrīd viena akcijas cena jau ir 4.5 Euro. Uz 1000 akcijām peļņa būtu 500 Euro. Cenu kāpums no 4 Euro par akciju līdz 4.5 Euro par akciju, notika nepilna mēneša laikā. Kā redzams, tad sagaidot īsto brīdi, nepilna mēneša laikā nopērkot un pārdodot akcijas, ir iespējams nopelnīt 500 Euro, ja, protams, ir nauda, kuru var investēt.

Drošāk ir investēt akcijās, kuras izmaksā dividendes. Gadījumā, ja pērkot akcijas, to cenā tomēr krīt nevis aug, tad variet nogaidīt ilgāku laiku un dividendes kompensēs mēneša maksājumus par vērtspapīra kontu.

2 komentāri:

  1. Atbildes
    1. Akcijas var pirkt caur banku izveidojot vērtspapīru kontu. Kad vērtspapīru konts ir izveidots, tad var sākt akciju jeb vērtspapīru pirkšanu, pārdošanu.

      Dzēst