svētdiena, 2016. gada 17. janvāris

Vai aizdot naudu paziņām, draugiem vai ģimenei?

Vai vajadzētu aizdot naudu paziņām, draugiem vai ģimenes locekļiem? Es domāju, ka ar naudas aizdošanu vajadzētu būt piesardzīgiem. Daudzu gadu garumā ir iegūta dažāda pieredze ar naudas aizdošanu. Pirms aizdodat naudu noteikti vajadzētu noskaidrot kādam iemeslam šī nauda ir paredzēta. Bieži vien cilvēki aizņemas naudu nenozīmīgām lietām, piemēram, telefona iegādei, alkohola iegādei, azartspēlēm vai citām mazsvarīgām lietām.

Vai aizdot naudu paziņām?
Paziņas ar lielu procenta pārsvaru naudu neatdod. Ja tās ir lielas summas, tad kaut kur šīs paziņas pazūd, parasti dzīvo citā pilsētā. Tie, kuri aizņemas mazas summas, tā ka reti tiekaties, tie ir kaut kādi draugu draugi, tad ar viņiem arī slinkums krāmēties. Es pēc savas pieredzes ieteiktu naudu neaizdot paziņām, lai cik labi Jūs viņus pazītu, jo paziņa ir paziņa un tas nav ģimenes loceklis vai draugs.

Vai aizdot naudu draugiem?
Ar draugiem ir tā. Palīdzēsi vienu reizi viņi meklēs palīdzību pie Jums arī visas nākamās reizes. Vienu reizi naudu aizdosi un tā jau būs sistēma. Pa cik viņš ir draugs sākotnēji aizdosi arī nenozīmīgām lietām. Vēlāk jau sāks apnikt tas, ka cik viņš atdod, tik pēc kāda laika atkal aizņemas. Sāksi jau izvērtēt, kad aizdot un kad nē. Pateiksi, ka aizdosi tikai svarīgām lietām. Taču, tas nestrādā. Ja draugs zin, ka aizdosi tikai svarīgam lietām, viņš darīs tagad otrādāk. Naudu vispirms tērēs nesvarīgam lietām, alkoholam, izklaidei un, tad prasīs vai vari aizdot kādai svarīgai lietai, piemēram auto remontam priekš tehniskās apskates. Būdams draugs, protams, ka nevēlēsies, lai tavs draugs paliek bez auto.

Secinājums ir tāds, ka draugiem aizdodot tie naudu atdos, taču ne vienmēr tas būs ātri. Var paiet arī gads vai pāris mēneši. Vienmēr ir svarīgākas prioritātes, lai naudu atdotu. Beigu beigās tāpat tā ir sistēma, cik atdot, tik plus vai mīnus aizņemas un beigu rezultātā pie Jums šīs summas nav. Kaut kā veiksmīgi tiku galā ar šo lāstu pasakot stingru Nē ar paskaidrojumu kādēļ.

vai aizdot naudu


Vai aizdot naudu brāļiem vai māsām?
Ar ģimenes locekļiem arī ir interesanti. Viss ir atkarīgs no attiecībām ģimenē. Ja uzticies, tad var aizdot. Ir dažādas ģimenes, tāpēc pašam ir jāizvērtē. Mana pieredze liecina par to, ka nauda tiek atdota, bet līdzīgi kā ar draugiem rodas sistēma, ka tik cik atdod tik arī aizņemas, jo katru mēnesi atdodot šo summu veidojas robs budžetā. Pateikt NĒ ir daudz grūtāk kā draugiem. Kļūstot tam par sistēmu vairs netiek pat jautāts vai varu aizdot, bet jautājums tiek formulēts tā kā fakts, ka nepieciešams arī šoreiz aizdevums.

Vai aizdot naudu tēvam vai mātei?
Līdzīgi kā ar brāļiem vai māsām ir jāizvērtē kādas attiecības ir ģimenē. Mana pieredze ir tāda, ka vecāki ir uzticamākie cilvēki. Nauda vienmēr tiek atdota un tā nav sistēma, bet tiešām aizdevums ir vajadzīgs nopietnām lietām.

Kopējais secinājums ir tāds, ka vienu reizi palīdzot cilvēkam viņš šo palīdzību pie Jums meklēs atkārtoti. Nav svarīgi vai tas ir naudas aizdevums vai šofera pakalpojumi. Vienu reizi palīdzēsi un tā visticamāk kļūs par sistēmu, ja laicīgi nepateiksi nē, liekot saprast to, ka ne vienmēr ir iespēja palīdzēt. Jo ilgāk ir šī sistēma, kad izpalīdziet ar viena veida palīdzību, jo grūtāk būs pateikt Nē. Kā arī otrs cilvēks var nesaprast, kādēļ šoreiz nevari palīdzēt, ja visu laiku iepriekš varēji.

1 komentārs:

  1. Laika gaitā gūtā pieredze man ir iemācījusi nešķirot vecākus, radiniekus, draugus un paziņas, bet vienkārši uzdot sev jautājumu. Vai es esmu gatavs, ka man šo summu neatdos? Ja esmu, tad varu aizdot. Ja nē, tad nē.
    Starp citu, ar draugiem man ir sāpīgāka pieredze. Viens man atdod parādu jau kādus 8 gadus.

    AtbildētDzēst