sestdiena, 2016. gada 30. janvāris

Latvijas balzams akciju vērtība palielinājusies

Pēdējo divu mēnešu laikā ievērojami ir palielinājusies Latvijas balzama vērtspapīru jeb akciju vērtība. Decembra sākumā vienas akcijas cena bija nedaudz virs trīs Euro, taču decembra beigās cenas pieaugums bija jau nedaudz virs sešiem Euro. Tie, kuri iegādājās akcijas decembra mēnesī vai kādā no iepriekšējiem mēnešiem, noteikti bija lieli ieguvēji. Daudzi pasteidzās un tās uzreiz arī pārdeva gūstot labu peļņu, taču tie, kuri nogaidīja ieguva attiecīgi vēl daudz vairāk. Šobrīd janvāra beigās par vienu Latvijas balzama vērtspapīru jeb akciju var dabūt aptuveni deviņus Euro. Dienā, kad cenas pieaugums bija deviņi Euro bija novērojama liela vērtspapīru tirdzniecība. Daudzi pārdeva pat vienā piegājienā 1000 vērtspapīrus.

Latvijas balzams akcijas

Kā jau zināms, tad ar vērtspapīriem var pelnīt divējādi. Viens peļņas variants ir saistīts ar vērtspapīru cenu svārstību. tas notiek tā, ka iegādājieties vērtspapīrus par zemāku cenu, bet pārdodiet par augstāku cenu. Otrs variants ir peļņa no dividendēm. Katrs izvēlās sev atbilstošāko variantu, taču nekad nevajadzētu ieguldīt visu naudu viena veida vērtspapīros. Vajadzētu pirkt dažādus vērtspapīrus, lai mazinātu risku visu zaudēt.  Jāatceras, ka ar visiem vērtspapīriem nevar saņemt dividendes, tādēļ pirms nolemjat pelnīt ar dividendēm vajadzētu izpētīt, kura kompānija vispār izmaksā dividendes, cik daudz tiek maksāts par vienu dividendi un vai katru gadu maksā. Latvija balzāms pagaidām neizmaksā dividendes un šķiet, ka to arī tuvākā laikā neplāno darīt.

Pēc statistiskajiem datiem skatoties pēdējo piecu gadu laikā šī ir augstākā Latvijas balzama vērtspapīru cena. Visticamāk drīzumā ir gaidāms vērtspapīra cenu kritums, jo kā zināms ilgstoši cenu pieaugums nekad nav novērojams. Visticamāk, ka šogad cena zemāk par sešiem Euro nenokritīs, taču tas ir tikai mans viedoklis.

Lasi par saistītu tēmu - kur investēt naudu?

Baltijas akciju saraksts šobrīd ir pietiekoši liels, lai būtu iespēja izvēlēties sev piemērotāko, kurā investēt naudu. Protams, var piedalīties ar naudas investēšanu arī ārvalstu akciju tirgū, taču tur ir lielākas komisijas maksas. Akciju tirgus Latvijā ir pietiekoši plašs, lai iesācējs varētu lēnā garā iepazīties ar to, kā notiek peļņa ar vērtspapīriem un, kam būtu jāpievērš lielākā uzmanība. Kā arī, kādi faktori ietekmē vērtspapīru cenu svārstības. Biržas ziņas ir ļoti noderīgas, jo pēc tām bieži vien var noteikt vai konkrēta vērtspapīra cena pieaugs vai samazināsies. Latvijā ir vairāki ziņu portāli, kuri publicē noderīgu un aktuālu finanšu informāciju.

Kā var sekot līdzi akciju cenu svārstībām?
Lai zinātu vai cena ir pieaugusi vai samazinājusies ir jābūt vēsturiskajai informācijai. Ja esat iesācējs un Jums pašiem nav galīgi nekādas informācijas par vēsturiskiem datiem, tad šos datus var iegūt banku mājas lapās vai biržās, kuras veic darījumus ar vērtspapīriem. Šī informācija visiem ir brīvi pieejama bez maksas. Biržu lapās var atrast ne tikai cenu svārstību vēsturi, bet arī informāciju par to, kuras kompānijas izmaksā dividendes. Kā jau iepriekš minēju, tad dividendes neizmaksā pilnīgi visas kompānijas, kā arī tās, kuras izmaksā nenozīmē, ka tas notiek katru gadu. Protams, ir iegūstama informācija arī par to, cik dividendēs tiek izmaksāts par vienu vērtspapīru. Pagājušā gadā, piemēra, Latvijas gāzes kompānija, par vienu vērtspapīru maksāja 0.72 Euro centus.

4 komentāri:

  1. butu vismaz noskaidrojis, ka lielākais īpašnieks piedāvājis akciju atpirkumu par 9EUR. tāpēc arī cena uzleca...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kāda starpība kāda iemesla dēļ cena ir pieaugusi. Fakts ir tāds, ka tas ir noticis un ir iespēja pārdot par tādu cenu.

      Dzēst
  2. Akciju cena pieauga dēļ brīvprātīgā akciju atpirkšanas piedāvājuma no "Amber" puses. Tie 9 EUR izklausās daudz uz iepriekšējā akciju cenas fona, bet reālā vērtība ir vēl lielāka, virs 10 EUR. Nav jau pilnīgi muļķi, kas vienkārši ar naudu grib mētāties apkārt. http://www.nasdaqbaltic.com/upload/reports/bal/2014_ar_lv_eur_00_ias.pdf

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pilnīga taisnība! Tie, kuri akcijas iegādājās decembra mēneša sākumā bija lieli ieguvēji, jo tās nopērkot par 3 Euro varēja pārdot par 9 Euro vienu akciju. Tas tikai parāda to, ka ar akcijām ir iespējams nopelnīt, tikai ir jāzina brīdis, kad pirkt un, kad pārdot.

      Dzēst