pirmdiena, 2015. gada 2. novembris

Kur investēt naudu?

Tiem cilvēkiem, kuriem ir uzkrājumi biezi vien rodas jautājums, kur investēt naudu? Nav jau tā, ka būtu ļoti daudz iespēju, bet šādas tādas iespējas tomēr ir. Esmu pētījis šādas investēšanas iespējas, nekustamajā īpašumā, termiņdepozīts, dinamiskais depozīts un vērtspapīri.

Vai ir vērts investēt naudu nekustamajā īpašumā?
Nekustamajam īpašumam vienmēr ir bijusi liela vērtība. Ir tādi gadi, kad cenas ir zemākas un ir atkal laiks, kad cenas kāpj augšā. Ja tiek noķerts tas brīdis, kad ir zemas nekustamā īpašuma cenas, tad noteikti ir vērts ieguldīt tajā visus savus iekrājumus, jo cenām kāpjot, pastāv iespēja pārdodot saņemt naudu atpakaļ pat dubultā. Otrs variants ir šāds, kad nopērk nekustamo īpašumu, piemēram, dzīvokli sliktā stāvoklī par zemu cenu. Iegulda papildus līdzekļus, lai to izremontētu. Pēc remonta dzīvokli pārdod jau par stingri augstāku cenu ierēķinot iekšā visus izdevumus par remontu, komunālajiem maksājumiem.

Termiņdepozīts un naudas noguldījumi bankā
Šobrīd ar termiņdepozītiem ir pašvaki, jo gada procentu likmes ir diezgan zemas. Manuprāt, Swedbank šobrīd piedāvā 0.13 procentus gadā, ja noguldījums tiek veikts caur interneta banku. Protams, labāk ir noguldīt naudu bankā uz procentiem nekā nesaņemt vispār neko. Bez tam šāds investīcijas veids ir pietiekoši drošs un nav nekāda riska.

Naudas investīcija dinamiskajā depozītā
Ar dinamisko depozītu ir jāuzmanās. Šeit ir nosacījums, ka saņemsiet gada procentus tikai, tad, ja akcijas pārkāps noteiktu robežu. Parastais scenārijs ir šāds. Tiek piedāvāts noguldīt naudu dinamiskajā depozītā uz trīs gadiem.  Nosacījums, ka trīs veidu akciju pieaugums nedrīkst būt mazāks par 5%. Tajā gadā, kurā kaut viena no akcijām nesasniedz 5% robežu pieaugumu, tad tāja gadā neizmaksā nosacījuma procentus. Gala rezultātā var sanākt, ka noguldījums ir bijis veltīgs un neko daudz neiegūsiet. Šeit noteikti ir jāizpēta piedāvājums, lai saprastu cik reāli ir, ka visas trīs veidu akcijas sasniegs 5% pieaugumu. Pagaidām uzticamākais piedāvājums ir bijis saistībā ar farmācijas uzņēmumu akcijām. Noteikti nevajadzētu visu naudu likt vienā dinamiskajā depozītā. Vislabāk naudu ieguldīt dažādos dinamiskajos depozītos, jo tad ir lielāka varbūtība, kad kopvērtējumā ir bijis vērts noguldīt šo naudu.

Investēt naudu akcijās jeb vērtspapīros
Vērtspapīri, tas no visiem iepriekš minētajiem investīciju veidiem ir ar lielāko risku. Ar vērtspapīriem var pelnīt divējādi. Pelnīt var no izmaksātajām dividendēm un ar vērtspapīru cenu svārstībām. Protams, lai tirgotos ar vērtspapīriem ir jābūt pietiekoši lielam sākotnējam kapitālam. Piemēram, Grindeks par vienu akciju 2015. gadā izmaksāja 0.93 Euro centus. Viena akcija uz doto brīdi maksā 5.10 Euro. Lai nopirktu 1000 akcijas, nāktos šķirties no 5100 euro, taču dividendēs varētu saņemt 930 euro. Tas ir daudz izdevīgāk kā noguldīt termiņdepozītā vai dinamiskajā depozītā.

investēt naudu grindeks akcijās

Kā pelnīt ar youtube?

2 komentāri:

  1. Kur/kā vispār var nopirkt akcijas? Vietējās un ārzemju?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Akcijas var pirkt atverot bankā vērtspapīru kontu. Var pirkt gan vietējās, gan ārzemju. Ja nav pieredzes, tad sākumā ieteiktu pirkt vietējās akcijas. Darījums notiek tādā veidā, ka ielogojaties savā interneta bankā, ejiet uz bankas vērtspapīru sarakstu, izvelieties opciju pirkt akcijas, norādiet kādas akcijas, cik daudz un kāda ir Jūsu summa, par, kuru esat gatavs pirkt vienu akciju. Ja kāds pārdod par šo summu, tad darījums notiek. Dividendes šobrīd izmaksā vienu reizi gadā. Līdzīgi ir ar akciju pārdošanu, norādiet cik daudz gribat pārdot un par kādu summu, ja būs cilvēks, kurš vēlēsies pirkt tieši tik daudz un par Jūsu norādīto cenu, tad darījums notiek.

      Dzēst