ceturtdiena, 2015. gada 5. novembris

Dzīvokļi ar izpirkuma tiesībām

Mūsdienās, īrēt dzīvokļus vairs nav izdevīgi. Pirmkārt īres maksas šobrīd ir pietiekoši augstas un otrkārt dzīvoklis, kurā Jūs dzīvojat nepieder Jums. Šobrīd, ja ir nepieciešams dzīvoklis, bet nav nauda, lai to nopirktu, tad ir divi risinājumi.

Šobrīd tiek piedāvāti daudzi dzīvokļi ar izpirkuma tiesībām. Tas nozīmē, ka Jūs īrējat dzīvokli un katru mēnesi dzīvokļa īpašniekam maksājiet īres naudu. Vairāku gadu garumā šī īres nauda veido kopējo dzīvokļa summu. Kad dzīvokļa vērtība ir samaksāta ar šīm īres summām, tad dzīvoklis saskaņā ar līgumu oficiāli pieder Jums un Jūs esat jaunais dzīvokļa īpašnieks. Šāds risinājums noteikti ir labāks nekā vienkārši īrēt dzīvokli, kurš Jums nekad nepiederēs. Daudzi saka, ka nav jau jēga pirkt dzīvokli, jo nezinu ko darīšu pēc pieciem gadiem, varbūt tur nedzīvošu. Varbūt tiešām tur nedzīvosiet, bet kāpēc maksāt vienkārši īres naudu, ka variet īrēt dzīvokli ar izpirkuma tiesībām ar domu, ka varbūt tomēr dzīve iegrozīsies tā, ka paliksiet dzīvot jau esošā dzīvoklī.

Otrs variants, kurš, manuprāt, ir vislabākais, dzīvokli vajadzētu iegādāties uzreiz neatkarīgi no tā vai tur dzīvosiet visu mūžu vai nē. Kāpēc labāk ir pirkt dzīvokli nekā īrēt? Pirmkārt aizņemoties naudu no bankas, Jūs variet koriģēt summu, kuru vēlaties katru mēnesi atdot bankai. Ja nemaldos, tad maksimālais termiņš, kurā bija jāatdod visa summa ir 30 gadi. Otrkārt šādi sanāk daudz lētāk īstermiņā.

dzīvokļi ar izpirkuma tiesībām


Lūk neliels piemērs, ka īrējot sanāk neizdevīgāk nekā, ja pirktu dzīvokli.
Kā piemēru ņemšu Rīgas dzīvokli jaunajā projektā Kaivas ielā. Dzīvoklis ir ar divām istabām un 51 kvadrātmetru. Īres maksa ir 410 euro mēnesī + komunālie maksājumi 130 Euro mēnesī ziemas periodā un 60 Euro mēnesī vasaras periodā. Kā arī dzīvoklis ir jau iekārtots ar mēbelēm. Ja mēs pirktu dzīvokli tajā pašā adresē ar līdzīgiem parametriem, kur istabu skaits ir divas un kvadrātmetri 58. Šāda dzīvokļa cena ir 63450 Euro. Dzīvoklī jau ir virtuves iekārta, santehnika. Kā minimums mums ir jāiemaksā 15 procenti no kopējās dzīvokļa vērtības, tas būtu 9518 Euro. Summas atmaksas termiņš ir 25 gadi, ar procenta likmi 3,3 procenti. Mēneša maksājums būs 264 Euro. Dzīvoklis uzreiz pieder Jums un mēneša maksājums ir daudz mazāks nekā, ja Jūs šo dzīvokli īrētu par 410 Euro mēnesī. Ja ir iespējams kredītu paņemt vairāk par 25 gadiem, tad šī mēneša maksājuma summa būs vel mazāka vai arī, ja būs iemaksāta pirmā iemaksa vairāk par 15 procentiem.

izīrē dzīvokli


Mans secinājums ir tāds, ka neatkarīgi no tā vai ir paredzēts konkrētajā dzīvoklī dzīvot visu mūzu vai nē izdevīgāk tomēr ir šo dzīvokli nopirkt samaksājot visu summu uzreiz. Ja rodas vēlme dzīvot citur, tad vienmēr ir iespēja dzīvokli pārdot un Jūs neko nezaudējiet, saņemot summu variet par šo summu nopirkt citu dzīvokli. It sevišķi, ja dzīvoklis būs pirkts jaunajā projektā labā vieta, tad pārdot nebūs vispār nekādu problēmu.

Pērkot dzīvokli, ja salīdzina veco projektu dzīvokļu cenas ar jauno projektu cenām, tad principā tās ir divkāršas. Taču iespējams, ka dzīvokli pērkat tikai vienreiz un, ja tomēr ir jāaizņemas no bankas šī nauda, tad varbūt uzreiz ir vērts padomāt par jaunā projekta iegādi. Ilgtermiņā tas noteikti atmaksāsies, jo nav zināms cik šie vecie projekti vēl ilgi pastāvēs, jo to ekspluatācijas termiņš jau sen kā beidzies. Kā arī jaunajos projektos viss ir daudz pārdomātāks, piemēram, auto stāvvietas. Visiem dzīvokļa īpašniekiem būs, kur novietot savu auto. Kā arī jaunajos projektos izbūve jaunus bērnu rotaļu laukumus, teritorijas ir labiekārtotas kā arī daudzas no tām ir apsargātas vai vismaz ar video novērošanas kamerām. Protams, zināms, ka kameras neko daudz nedod, taču tomēr labāk tā nekā vispār, ja tādu nebūtu.

6 komentāri:

  1. Pirkt 2 istabu dzīvokli pa 60k ir tā teiksim "nedaudz" stulbi! Pa 60k var uzbūvēt 120m2 māju, sanāk 2.5x lētāk un ekspluatācijas izdevumi arī mazāki!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Māja, protams, tas ir ļoti labi, bet vai par šādu cenu ir iespējams uzcelt māju arī Rīgā tuvu centram?

      Dzēst
  2. Man šķiet, ka autors runā diezgan teorētiski, no reālās dzīves ļoti attālināti. Piemēram, ar jaunajiem projektiem var diezgan stipri iegrābties, īpaši ar krīzes laikā celtajiem. Piemērs - Solitūdes parks, kur māja atrodas bedrē, kas applūst pat stiprākā lietū (redzēs, kas būs pavasarī), kā arī siltināšana būvēšanas procesā īpaši nebija manīta.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Piekrītu, nevar pirkt dzīvokli jaunajā projektā nezinot, kad projekta būvniecība ir uzsākta un cik ilgā laikā tā ir pabeigta. Bet ir daudzi nosacīti jaunie projekti, kuri ir jau apdzīvoti kādu laiku un atbilstoši šeit jau ir zināms kādā stāvoklī viņš ir.

      Dzēst
  3. Vispār jau autors nav korekts, runājot par bankas kredītu NĪ:
    Mēneša maksājums būs 264 Euro. Dzīvoklis uzreiz pieder Jums ..<<, Nedomāju, ka korekti ir izteikties par šādām īpašumtiesībām, ja dzīvoklim nākošos x-desmit gadu ir uzlikts apgrūtinājums :)

    AtbildētDzēst
  4. Aprakstītais piemērs ar izpirkuma tiesībām nezinu cik daudzos gadījumos strādās, jo pieredze rāda, ka ar izpirkuma tiesībām tiek slēgts līgums kur ar īres maksu tiek segta daļa dzīvokļa summas, lai pēc piem. 3 gadiem varētu par mazāku summu nopirkt dzīvokli uzreiz, tur vai nu iekrājumi vai bankas kredīts. Un par dzīvokļa pirkšanu ar bankas starpniecību, kā zinās pirmā iemaksa arī nav maza. Vecajā projektā tā var sasniegt 2x lielākau summu, nekā jaunajā.

    AtbildētDzēst