svētdiena, 2014. gada 14. septembris

Kā pagatavot cidoniju sīrupu?

Šonedēļ veicu nelielu izpēti par to kā pagatavot cidoniju sīrupu. Izpēti vēlējos veikt tādēļ, ka šis sīrups man iegaršojās un pašam ir pieejamas cidonijas. Patiesībā pagatavošana ir ļoti vienkārša un nekādas baigās zināšanas nav nepieciešamas. Ja taisām parastu tīru cidoniju sīrupu, tad viss, kas mums ir nepieciešams, tās ir cidonijas, cukurs un trauks, kurā pēc tam iepildīt mūsu izveidoto sīrupu.

Lai pagatavotu cidoniju sīrupu, nepieciešams cidonijas sagriezt nelielās šķēlītēs atdalot tās no melnajām sēkliņām un baltās vidus daļas. Šķēlītes vēlams griezt pietiekoši plānas. Kad cidonijas ir sagrieztas, tad varam tās apbērt  ar cukuru. Cukuru beram tik daudz cik ir cidoniju svars, attiecībai ir jābūt 1:1. Ja nav vēlēšanās ļoti saldu sīrupu, tad, protams, var bērt arī mazāk, piemēram, pusi no cidoniju svara. Protams, ideālais variants ir tad, ja mājās ir pieejami pārtikas svari. Gaidām kamēr cukurs izkūst veidojot sīrupu.

kā pagatavot cidoniju sīrupu

Otru izpēti es veicu par to, cik ir iespējams nopelnīt taisot cidoniju sīrupu. 

Veikalā 0.33 l stikla pudele ar cidoniju sīrupu maksā aptuveni 2.69 euro (Lolo Jums sīrups).  Lai izaudzētu cidonijas, ir nepieciešami cidoniju stādi. Ja kādam ir pazīstami cilvēki, kuri audzē cidonijas, tad tas būs bezmaksas pakalpojums. Ja nav iespējams dabūt šos cidoniju stādus, tad par vienu stādu nāksies maksāt 2 euro. Protams, katrā biznesā ir jāiegulda līdzekļi un to cik stādi konkrēti nepieciešami es nepateikšu. Tad vēl ir cukura izmaksas - 0.85 euro, varbūt ir arī lētāki piedāvājumi, jāpastaigā pa veikalu un jāpaskatās. Vēl ir nepieciešamas pudeles, kurās šo sīrupu pildīt. Stikla pudeles būs dārgākas kā plastmasas pudeles, taču ilgstošai uzglabāšanai ieteiktu tomēr stikla pudeles. Mazāko pudeles tilpumu, kuru var nopirkt ir 0.2 l un cenu, kuru es atradu ir 0.36 euro. Ja vēl grib, tad var pieskaitīt etiķešu izmaksas.

Principā šīs ir diezgan virspusīgas izmaksas, jo vēl ir jāizrēķina cik no viena kg cukura un viena kg cidonijām var iegūt sīrupu, tad būs zināms, cik nepieciešamas ir stikla pudeles. Kā arī ir jāparedz cik daudz viens cidoniju stāds spēs saražot. Tā principā ir eksperimenta trešā fāze, lai uzzinātu cik var nopelnīt ar cidoniju sīrupu ražošanu mājas apstākļos nelielam klientu skaitam jeb mazumtirdzniecībā.

Skatoties uz cenu 2.69 par, kuru tiek pārdota Lolo Jums sīrupa pudele, tad pirmais aptuvenais iespaids varētu būt, ka peļņa ir vismaz 2 euro par pudeli.

4 komentāri:

  1. Aizmirsi,ka sīrups arī jākarsē,lai glabātos, bet tas tā... nekā personīga. Man ir mazliet cita recepte, tad iznākums ir vērtīgāks.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā pilnīgi piekrītu par karsēšanu, ja vēlās sīrupu uzglabāt ilgstoši.

      Dzēst
    2. ... tad vēl - neminēji par šķēlīšu izmantošanas iespējām pēc sīrupa noliešanas...:) Tas arī ir produkts,kura izmantošanas iespējas( arī realizācijas) ir dažādas...:)

      Padalīties?

      Dzēst
    3. Jā, protams, varētu padalīties ar informāciju būšu tikai priecīgs uzzinot, ko jaunu.

      Dzēst