ceturtdiena, 2012. gada 8. novembris

Osb plāksnes grīdai un sienām

Tie, kas vēl nav dzirdējuši, kas ir osb plāksnes, tad varu teikt, ka šis ir ļoti labs būvniecības materiāls, kuru mūsdienās izmanto diezgan bieži. Viens liels pluss ir tas, ka šīm osb plāksnēm ir ļoti zema pašizmaksa, kā arī tām ir ļoti labas mehāniskās un fiziskās īpašības. Osb pilnajā nosaukumā no angļu valodas ir orient stand board, tas nozīmē, ka tas ir plākšņu materiāls, kurš ir izgatavots no koksnes un paredzēts priekš dažāda veida konstrukcijām. Konkrētāk šīs plāksnes tiek ražotas no skaidām, tādēļ tās varētu saukt arī par skaidu plāksnēm. Viņas ir diezgan noturīgas pret mitrumu un augstām temperatūru maiņām. Ir ļoti plašs pielietojumu klāsts kā, piemēram, karkasu izgatavošana, nesošo konstrukciju izveidošana, ļoti labi materiāli priekš iekšējo sienu siltināšana un ārējo sienu līdzināšanas un siltināšanas. Izmantojot šīs osb plāksnes, tas ir labs veids kā līdzināt grīdu un pēc tam ir iespējams ieklāt linoleju vai jebkuru citu grīdas segumu, ja iepriekš grīda ir bijusi nelīdzena. Daudzi šo materiālu arī izmanto mēbeļu izgatavošanā, jo tas ir lēts un viegli apstrādājams un rezultāts ir pietiekami labs. Šim materiālam ir arī ļoti daudz priekšrocību kā, piemēram, tam ir liela izturība, ja salīdzina ar DSP materiālu, tad tā izturība ir aptuveni 2,5 reizes lielāka. Liels pluss ir tāds, ka šim materiāls praktiski nav pakļauts deformācijai, jo laika apstākļi nekādīgi nespēj neko ietekmēt. Lēta cena kā arī pietiekami liels mūžs, lai atmaksātos ieguldītā nauda. Salīdzinot ar citiem materiāliem, tad šī izvēle viennozīmīgi ir tā labākā.

Osb plāksnes ir viegli apstrādājamas, kā arī tām ir diezgan gluda struktūra, kura spēj pietiekami labi saturēt gan skrūves, gan naglas. Stabils materiāls dažādiem laika apstākļiem. Ja mēs salīdzinātu osb plāksnes ar finieru, tad katram materiālam būtu savi plusi un mīnusi, piemēram, cenas zinā finieri viennozīmīgi ir lētāks, taču grūtāk apstrādājams kā arī tam ir citi trūkumi.

Uzzināju interesantu faktu par to, ka osb plāksnes tiek izmantotas kuģu būvniecībā. Respektīvi, pasi kuģi jau netiek veidoti, taču šo materiālu izmanto, lai veidotu kuģa klāju, kā arī kajīšu apdarei. Arī daudzas jahtas izmanto šo lēto materiālu.

Osb plāksnes grīdām

Šīs plāksnes kalpo kā labs izolatora materiāls. Tas izolē gan skaņu, gan arī aukstumu. Šāda tipa materiālu var lietot arī telpās ar lielu mitruma koeficientu. Patīkamā ziņa ir tā, ka osb plāksnes ir salīdzinoši lēts, taču tai pašā laikā pietiekoši kvalitatīvs materiāls. Mūsdienās, osb plāksnes ir iemantojušas lielu popularitāti un būvniecībā tās izmanto aizvien biežāk. Tās ir ērti apstrādāt, jo materiāls ir pakļāvīgs. Ļoti labi noder arī sienu līdzināšanai. Pirmkārt, osb plāksnes ir daudz lielākas un platākas nekā, piemēram, reģipsis.

Daži piemēri, kur izmantot osb plāksnes. Tās var izmantot sienām, grīdām, jumtam, starpsienām, mēbelēm, virtuves sienai, mājas būvniecībā un tām vēl daudzi citi pielietojumi.
osb-plaksnes-grīdām

osb plāksnes jumtam

osb plāksnes mājai

osb plāksnes mēbelēm

osb plāksnes starpsienām

osb plāksnes virtuvei


2 komentāri:

  1. Šādas OSB plāksnes ražo poļi un arī mūsu pašu Bolderāja.Kuras ir labākas?

    AtbildētDzēst
  2. Protams, ka mūsu pašu ražotas OSB plāksnes - Bolderāja

    AtbildētDzēst