otrdiena, 2012. gada 16. oktobris

Cietā diska remonts - atjaunošana

Nesen krāmējos gar vienu vecu datoru un izrādijās, ka tam cietais disks ir bojāts un ir nepieciešams remonts. Tā kā tas nebija gluži mans dators, tad jaunu disku nu noteikti negribējās pirkt, lai gan cenas nav no tām dārgākajām. Taču nolēmu problēmu risināt savādākā veidā. Tālāk tiks aprakstīts, kā turpināt lietot cieto disku, ja tam ir sektoru bojājumi.

Alternatīva, kas nav cietā diska remonts:
Pirmais vairants ir tāds, ja zināms, kur tieši atrodās bojātie sektori rīkojamies pavisam vienkārši, sadalam disku tādās daļās, ka bojātie sektori ir atsevišķi no pārējās cietā diska daļas. Windows tiek instalēts uz veselā cietā daļās. Var gadīties, ka bojātais sektors ir diska sākumā, tas nozīmē, ka šī daļa tiks atzīmēta kā partīcija viens un veselā daļa, kā partīcija divi. Diemžēl partīcija viens automātiski tiek uzskatīta par system partīciju, taču instalējiet uz veselās daļas. Bojāto daļu windows piedāvās formatēt uz fat32 un formats notiek ātri, ja ir iespēja izvēlamies quick format. Tālak, kad windows ir uzinstalēts mums rādās arī nevajadzīgā partīcija ar bojāto cietā diska sektoru. Šo bojāto cietā diska sektoru mēs varam paslēpt ar nelielu programmu, kuru sauc minitool partition wizard. Lieliska programma, ar, kuru var veikt daudz un dažādas darbības. Taču patreiz tiek apskatīta darbība hide. Tātad nospiežam uz bojātā diska daļas un spiežam uz pogas hide. Pēc tam apstiprinam darbību un bojātā cietā diska daļa tiek paslēpta un turpmāk vairs nebūs redzama. Minitool partition wizard variet arī atinstalēt, ja turpmāk vairsn av nepieciešams. Šāda veidā variet paslēpt net ikai cieto disku bet arī failus, kuri uz tā atrodās.

Ir arī cits variants, piemēram, cietā diska remonts. Daudzi savus cietos diskus nes uz speciāliem servisiem, kur tie tiek laboti, ja tas ir iespējams, taču to var darīt arī pats mājas apstākļos ir tikai nepieciešama programma. Šī lieliskā programmu paka saucās Hiren's Boot CD. Vienā diskā tiek iekļauts lērums dažādu noderīgu programmu un tajā skaitā arī cietā diska diagnostikas programma, ar kuru var pārbaudīt disku un atrast bojātos sektorus. Atrodot bojātos sektorus ir iespējams veikt šo sektoru labojumu jeb remontu. Šo programmu palaišana notiek tādā veidā, ka ierakstiet šo programmu paku diskā kā bootable iso image. Lai palaistu so disku, biosa iestatījumos vajag ielikt ka ielādējas no diska. Talāk restartējot datoru ir iespējams palaist šo programmu paku.

Tur ir pieejams vesels saraksts ar programmām, taču atrodam MHDD programmu un ar šo programmu veicam cieto disku pārbaudi. Ja ir atrasti bad sektors, tad veram vaļā programmu HDD Regenerator un ar šīs programmas palīdzību veicam cietā diska remontu, kur bojātie sektori tiks izlaboti. Palaižot programmas HDD regenerator, tur pirms skenēšanas prasa norādīt sektorus, taču, ja nav zināšanas ko tur norādīt, tad atstājam vērtību 0 un apstiprinam.

Hiren's boot cd programmu pakā ir noderīgas programmas, kuras var izmantot ne tikai cietā diska remontam, bet var arī veikt citu iekārtu diagnostiku, piemēram, ir iespējams atjaunot datus no cietā diska, veidot partīcijas, formatēt, var veikt operatīvās atmiņas diagnostiku. Cieto disku remonts nemaz nav tik sarežģīts, ja ir nepieciešamā programmatūra un defekts ir atrisināms ar programmu palīdzību.

Datu atjaunošana noteikti ir iespējama no bojātajiem sektoriem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru