sestdiena, 2010. gada 11. septembris

Olbaltumvielas produktos

olbaltumvielas produktos
Olbaltumvielas ir ļoti svarīgas un tās cilvēkam ir jāuzņem katru dienu. Olbaltumvielas satsāv no dažādām šūnām un audu elementiem. Cilvēki, kas katru dienu strādā fizisku darbu vai vienkārši ir ļoti aktīvi un patīk sportot, tiem dienā vajadzētu uzņemt vairāk olbaltumvielu nekā cilvēkiem , kas strādā diezgan sēdošu darbu un neaizraujās ar liekam aktivitātēm. Aptuvenais daudzums cik vajadzētu uzņemt olbaltumvielas, ir 100g dienā un aktīvam cilvēkam, kas sporto vai stradā fizisku darbu, vajadzētu aptuveni 160g olbaltumvielas dienā. Taču šo nepeiciešamo olbaltumvielu daudzumu, kas jauzņem vienā dienā, var ietekmēt daudzi faktori. Piemēram, pārtikas produkti, cilvēka veselības stāvoklis, un citi faktori. Ir daudzi produkti, kuros ir olbaltumvielas, taču citos produktos tās ir vairāk un citos mazāk. Piemēram, gaļā, zivīs, ikros, pienā, olās, sierā un biezpienā, salīdzinoši olbaltumvielas ir diezgan daudz. Uz 100g produkta, parasti ir 10 – 20 g olbaltumvielu. Liesākā gaļā, olbaltumvielas ir vairāk nekā treknā gaļā, un lielopu gaļā ir vairak olbaltumvielas kā cūkgaļā. Tas tāpēc, ka cūkgaļa ir diezgan trekna. Olbaltumvielas ir arī tādos produktos, kā zirņi, pupas, auzu pārslas. Cilvēka organisms vienā ēšanas reizē neuzņem vairāk par 30 g olbaltumvielu. Tādēļ, lai uzņemtu vismaz 100 g olbaltumvielas, cilvēkam ir jāēd vairākas reizes dienā ar olbaltumvielām pastiprinātus produktus. Ēdot nepārāk lielas porcijas, tās varētu būt aptuveni sešas ēdienreizes dienā. Tas vairāk attiecās uz cilvēkiem, kas trenējās svaru zālēs. Jo kā zināms, lai augtu muskuļi, tad ir nepieciešams liels daudzums olbaltumvielas. Taču nepietiek tikai ar to, ka Jūs dienā uzņemiet lielu daudzumu olbaltumvielas. Ir svarīgi, lai arī organisms uzņemtu taukus, ogļhidrātus un vitamīnus. Olbaltumvirlas nodrosina cilvēkam, stiprākus kaulus, matus, nagus, zobus. Olbaltumvielas, cilvēkam ir nepieciešamas lai veicinātu labāku vielmaiņu. Tas attiecās uz cilvēkiem ,kas vēlās nomest svaru vai arī pretēji. Abos gadījumos, olbaltumvielas ir ļoti svarīgas.

Šeit būs saraksts ar tiem produktiem, kuros ir diezgan liels daudzums olbaltumvielas. Olbaltumvielu daudzums uz 100 gramiem.

Olbaltumvielas produktos:

Ceptas cūkas ribiņas 27 grami
Cepts šķinķis 37 grami
Cūkas aknas 21 grami
Cūkgaļas karbonāde 16 grami
Asins desa 15 grami
Pelmeņi ar gaļu 11 grami
Piena desa 11 grami
Salami desa 23 grami
Auzu pārslas 11 grami
Griķi 13 grami
Makaroni 13 grami
Vistas ola 13 grami
Sojas pupiņas 37 grami
Zirņi 22 grami
Holandes siers 26 grami
Zemesrieksti 26 grami
Kaviārs 25 grami
Garneles 20 grami
Lasis 20 grami
Sardīnes 25 grami
Kalmāri 16 grami

Lūk augstāk uzskaitītie ir olbaltumvielu produkti, kuros ir bagātīgs olbaltumvielu daudzums. Olbaltumvielas ir labi zināmais proteīns, ko lieto uzturā sportisti, kuri vēlās iegūt lielu muskuļu masu.

Kartupeļos un zupās ir ļoti maz olbaltumvielas un arī citas nepieciešamās vielas. Visvērtīgakās olbaltumvielas ir piena produktiem, olām, sieram, biezpienam. Šīs olbaltumvielas organismam ir vieglāk apstrādāt. Un kā zinām arī smalkāku ēdienu organismam ir vieglāk apstrādāt, tādā veidā patērējot mazāku enerģijas daudzumu. Tas nozīmē, ka ēdiens ir kārtīgi jāsakožļā, pirms tas tiek norīts lejā.

Cilvēkam dienā vajadzētu uzņemt 120 līdz 150 gramus olbaltumvielu. Tie, kas sporto un vēlās palielināt muskuļu masu ir svarīgi ēst olbaltumvielu produktus, tie nepieciešami muskuļu masas augšanai. Reāli trenējoties un neuzņemot nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, neizdosies sasniegt labus rezultātus. Muskuļu masu nebūs iespējams palielināt. Principā, lai zinātu cik katram ir nepieciešams uzņemt šīs vielas, tad aprēķins ir diezgan vienkāršs, jāparēķina savs ķermeņa svars reiz 3. Ja, piemēram, Jūs sveriet 70 kg, tad 70 x 3 = 210 grami olbaltumvielas, kuras Jums būtu jāuzņem katru dienu. Šādi vajadzētu ēst diezgan ilgstoši, lai sasniegtu vēlamo efektu.

3 komentāri:

  1. Tikko izlasīju citu secinājumu, ka olbaltumvielas izraisa vēzi un tās nedrīkst daudz lietot.

    AtbildētDzēst