trešdiena, 2010. gada 7. aprīlis

Kā konfigurēt apache serveri

Kas ir apache serveris?
Apache ir bezmaksas mājas lapu serveris, kuru uzstādot uz sava datora Jūsu mājas lapu varēs aplūkot arī citi cilvēki. Mājas lapas adrese ir vai nu Jūsu ip adrese vai domēns, ja tāds ir reģistrēts. Apache serveri var lejupielādēt šajā mājaslapā -> Apache serveris. Apache serveris ir pieejams arī prieks 64 bitu windows.

Pati apache servera instalācija ir ļoti vienkārša, nedaudz sarežģītāk varētu būt servera konfigurācija. Lai konfigurētu apache serveri, nepieciešams atrast failu ar nosaukumu httpd.conf, kuru var atvērts ar teksta redaktoru notepad.exe. Kad atvērsies teksta fails, tad var uzsākt apache servera konfigurāciju.
Konfigurācijas failā ir jānorāda ceļš, kur atrodas izstalētais apache serveris. To var norādīt atrodot rindiņu Documenroot un ierakstot ceļu, kur tad apache serveris atrodās.

Documentroot=”D:/programmas/apache”

Vēl konfigurācijas failā jānorāda ceļs, kur glabāsies Jūsu mājas lapa. Ceļš jānorāda atrodot konfigurācijas failā rindiņu
Directory „D:/programmas/apache/www”

Ja Jūsu mājas lapa nebūs veidota tikai ar HTML valodu, bet arī ar php un indeksa failam būs paplašinājums .php, tad Jums jānorādā, ka tiks izmantots arī index.php. To var norādīt atrodot rindiņu

DirectoryIndex index.html index.php index.htm

Lai Apache atpazītu php valodu, tad Jums ir jānorāda php atrašanās vieta un kādas php aplikācijas tiks izmantotas. Jums konfigurācijas failā jāiekopē šādas rindiņas.

ScriptAlias /php/ "D:/php/"

AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .php3
AddType application/x-httpd-php .php4
AddType application/x-httpd-php .htm
AddType application/x-httpd-php .html
AddType application/x-httpd-php .phtml

Action application/x-httpd-php "/php/php.exe"

ScriptAlias norāda ceļu, kur glabājas php Un rindiņā Action application izsauc php.exe. Respektīvi apache ir savienots ar php valodu, un tagad php valoda ir atpazīstama. Kad apache serveris ir nokonfigurēts, tad jānokonfigurē arī PHP. PHP konfiguracijas failā php.ini, galvenās lietas ,kas nepieciešamas, ir jānorāda mājas lapas atrašanās vieta, pie rindiņas doc_root. Kā arī jānorāda, ceļš no kurienes tiks ielādēti moduļi, to var norādīt atrodot rindiņu extension_dir.

Apache server problēma varētu būt tāda, ka interneta pārlūka programmā ierakstot ip, mājas lapa netiek atvērta vai arī tiesi tāds pats gadījums, ka ieraksta localhost un mājas lapa netiek atvērta. Šie abi gadījumi ir dažādi. taču atrisinājums ir viens. Viss, kas jādara ir jādodas uz direktoriju system32, kura atrodās C:/Windows. Pēc tam jāatver direktorija etc un tur jāatrod fails host. Failu var atvērt ar teksta redaktoru notepad.exe. Task as atrodas failā visu varam izdzēst un ierakstīt šādu rindiņu.

127.0.0.1 localhost

Spiežam saglabāt un iepriekš aprakstītās problēmas būs atrisinātas. Ja gadījumā uzreiz nestrādā, iespējams, ka vajag restartēt apache server, taču manuprāt, vajadzētu strādāt uzreiz.

2 komentāri:

  1. Ja tu visu liec iekš D:\programmas, tad tu neesi datorspeciālists. Tas tak ir par garu. Vot D:\prg ir ok un nepārprotami tas nozīmē programmas.

    AtbildētDzēst
  2. Tas vairāk vai mazāk ir kā piemērs, taču es arī nekad neesmu nevienā rakstā minējis, ka esmu baigais datorspeciālists. Vai tiešām no tā mainās web ielādēšanas ātrums?

    AtbildētDzēst