trešdiena, 2010. gada 24. marts

Nepieciešamās kalorijas

Cilvēki pēc uzbūves ir ļoti dažādi. Kā arī citiem ir vairāk aktīvs dzīves veids un citiem mazāk aktīvs. Ir cilvēki, kas vēlās zaudēt svaru un ir tādi, kas vēlās palielināt savu masu. Lai varētu kontrolēt svara zaudēšanu vai arī svara pieaugumu, ir jāseko līdzi ko katrs ikdienā ēd. Ir pārtikas produkti, kuri ir ļoti bagāti ar kalorijām, lai gan daudzuma apjomā tie netiek pārāk daudz apēsti. Un ir arī tādi produkti, kurus ēdot daudz, kalorijas uzņem ļoti maz, kā rezultātā cilvēks pēc šādu produktu lietošana, vēlās ēst vēl. Lai gan, pēc šādu produktu lietošanas, kalorijas uzņem maz, toties pārējās vielas iespējams, ka uzņem ļoti daudz. (obaltumvielas, ogļhidrāti, utt). Lai varētu sekot līdzi, cik katram produktam ir kalorijas, tad ir izveidota mājas lapa, kurā var aplūkot visu produktu kalorijas. Vidēji aktīvam cilvēkam, kurš ik dienā darbojās pietiekami aktīvi, vajadzētu appēst 4000 kaloriju, ja ir vēlēšanās palielināt svaru, jeb masu. Jo pēc visiem aprēķiniem, aptuveni šāds daudzums kaloriju tiek sadedzināts, visā dienas garumā, vidēji aktīvam cilvēkam. Tātad, aptuveni, vidēji aktīvs cilvēks sadedzina 4000 kalorijas dienā. Protams, arī uz pārtikas produktiem var aplūkot, cik katrs produkts satur kalorijas, taču speciāli izveidotajā mājas lapā, tas ir daudz ērtāk aplūkojams. Kā arī pats var norādīt, uz cik gramiem, konkrētā produkta, aprēķināt kaloriju daudzumu. Arī ilgstošam darbam pie datora, ir samērā liels kaloriju patēriņš.

Tie, kas skaita kalorijas un vēlās samazināt svaru, tad tiem cilvēkiem vajadzētu lielāku uzmanību pievērst tādām produktu sastāvdaļām, kā obaltumvielas un tauki. Vajadzētu izvēlēties produktus, ar zemu olbaltumvielu un tauku saturu.

Nepieciešamās kalorijas dienā var būt no 2000 uz augšu. Viss atkarīgs no fiziskās slodzes dienas garumā.

Šobrīd aizvien vairāk cilvēku seko līdzi tam, ko viņi ik dienā lieto uzturā. Līdz ar to tiek veidotas arī dažādas aplikācijas, kuras palīdz sastādīt ēdienkarti vai sekot līdzi uzņemtajām kalorijām. Kaloriju kalkulators palīdz aprēķināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu un tādā veidā var izdarīt attiecīgos secinājumus. Šo procesu varētu pat nosaukt par kaloriju diētu.

2 komentāri:

  1. 4000 kcal pateree dienaa videeji aktiivs cilveeks? pilniigs absurds!

    AtbildētDzēst
  2. Rekur ir patērēto kaloriju kalkulators. Izrēķiniet!

    http://www.ploome.com/lat/pareizs-uzturs/kalorijupaterins.html

    AtbildētDzēst